Motor winterklaar maken

Met de winter in aantocht gaan de meeste motorrijders hun motor weer klaar maken voor de winterstalling. Om je motor in het voorjaar weer zonder problemen te kunnen gebruiken is het raadzaam een aantal preventieve voorzorgsmaatregelen te treffen. Onderstaand tref je de meest voorkomende maatregelen aan die je over het algemeen heel goed zelf kunt uitvoeren. 
Uiteraard kunnen wij je ook helpen met het winterklaar maken of reinigen van je motorfiets.

Er is al een winterbeurt vanaf € 139,-. Een professionele was- en poetsbeurt is er al vanaf € 99,-. Hierbij kun je uiteraard gebruik maken van onze haal- en brengservice! De producten die je nodig hebt voor het winterklaar maken van je motorfiets hebben wij natuurlijk in onze motorzaak in Apeldoorn op voorraad. Heb je vragen of hulp of advies nodig? Bel of mail ons gerust of kom gezellig even langs. Ook in de winter staat het Premium team voor je klaar. 


 

Tips om je motor winterklaar te maken

  • Reinig je motor grondig, zodat hij vrij van vuil, vet en stof de stalling in gaat. Reinigen bij voorkeur met een speciale motorreiniger om vet en olie op te lossen. Laat de motor na de wasbeurt goed warm lopen of rij er een blokje mee.
  • Reinig ook je ketting om deze tegen de roest te beschermen. Daarna de ketting goed dekkend inspuiten met kettingspray.
  • De bandenspanning mag 0.5 bar hoger zijn dan normaal. Het beste is om de motor voor en achter op bokjes te zetten, zodat de banden los van de grond staan. Dat voorkomt de vorming van een platte kant. 
  • Olie in een motorblok verzuurt langzaam bij stilstand en deze verzuring kan elektronische componenten in het blok aantasten. Het is daarom raadzaam voor de stalling de olie en het oliefilter te vervangen.
  • Tank je motorfiets voor het stallen vol. Dit voorkomt condensvorming aan de binnenkant van je tank. Om de kwaliteit van je benzine op peil te houden is een brandstofstabilisator zoals Forté Motorpower II noodzakelijk. Voeg dit product toe aan je brandstof,  gooi de tank vol, rij een klein stukje en dan pas stallen.
  • Let op! Heeft u een volle tank E10 brandstof getankt? Voeg dan een speciale E10 stabiliser toe om de brandstof in conditie te houden. E10 brandstof zonder deze stabiliser verliest al kwaliteit na 3 maanden.
  • Stal je motorfiets in een droge en bij voorkeur verwarmde ruimte. Belangrijk is dat deze ruimte niet te vochtig is want vocht kan voor corrosie zorgen van belangrijke motoronderdelen. Ben je niet in de gelegenheid je motor binnen te stallen of is de ruimte toch te vochtig? Spuit dan de metalen onderdelen in met een kruipolie, bijvoorbeeld WD-40 of een corrosiewerende beschermer.
  • Stal je je motorfiets buiten? Schaf dan een goede waterdichte motorhoes aan met ventilatiemogelijkheden, zodat er geen schimmel kan ontstaan door ophopend vocht.
  • Laadt je accu op. Wanneer een accu langere tijd niet wordt gebruikt, loopt deze langzaam leeg. Je houdt het niveau van je accu op peil met behulp van een accu-druppellader. Heb je electriciteit in je stallingsplaats dan kan de accu gewoon in je motor blijven zitten.
  • Het is een misverstand dat af en toe de motor starten goed is voor de motor. De motor komt dan niet goed op temperatuur. Wil je toch je motor af en toe starten? Rij er dan ook een eindje mee.